KITTSEE S72

The Simple and clean lines of the family house on the Austrian border, could serve as an inspiration for many builders who are planning on building (not only) in this area colonized by Slovaks. It is an interesting alternative to many of the opulent family houses, varied in shape and size that are appearing around us.

Kittsee (historically known as Kopčany (near Bratislava), Köpcsény in Hungarian and Gijeca in Croatian) is a municipality in Austria in the district of Neusiedl am See, located near Petržalka and Jarovce parts of Bratislava. The family house is located in a new residential area of family houses and responds to a two-storey apartment building on the opposite side of a street with a flat roof. Thanks to the housing construction, in part, there is an urban coherence with the benefits of social interactions of the mixing of family houses and apartment construction. The windows of the office are oriented towards the street, and with a raised window sill to the laundry room as well.

The land is flat with views of Berg and apricot orchards that are typical for Kittsee. The basic composition of the matter is the interconnection and division of space using two atriums. The atria secure privacy and at the same time function as windbreakers that are needed in this locality. The southern atrium is isolated using cedar wood blades with its own bonsai and a view of the countryside from the living room. This results in the greatest possible interconnection of the interior with the exterior. On the northern side, the land is protected by a garage and a garden shed between which, there is a 10 meter terraced overlay. The building is heated and cooled by a ground / water heat pump with a combination of ceiling and wall distribution zones. There are 80 cm wide floor heating strips below the aluminium windows. Ventilation is solved by a recuperative unit with an air intake from the north façade. The wall support system is made of 250 mm composite bricks insulated with 200 mm of insulation. The ceilings are concrete.

Location: Kittsee, Austria
Total area: 220 sqm
Designed and built: 2013 – 2014